Vernieuwd Kempuseum opent na vier jaar weer haar deuren!

Frans Van Looveren Kempmuseum

Afgelopen weekend was het zo ver, het “Kempuseum” opende opnieuw haar deuren. Meer dan vier jaar werd er  hard gewerkt. Op de opening kwamen er al zo’n 120 bezoekers kijken, dat is quasi het maximum dat met de huidige coronamaatregelen toegelaten was. De feestelijke opening zal op een later moment plaatsvinden, maar langer wachten met opengaan zou nefast zijn, zeker omdat nu mensen net op zoek zijn naar een veilige vrijetijdsbesteding dichtbij huis.

Schepen van cultuur Frans Van Looveren: “Ik ben zeer blij dat het museum weer open kan. Er zijn grote verbouwingswerken gebeurd, zo werd het dak geïsoleerd, waren er  ingrepen om de stabiliteit van het gebouw te verzekeren, een volledig nieuw interieur werd voorzien en alles is opnieuw geschilderd. Dit voor een deel in eigen beheer, maar ook met lokale ondernemingen en met Noordheuvel (beschutte werkplaats). Door het nieuwe moderne uitzicht van het museum, de aangepaste collectie en de digitale toepassingen ben ik ervan overtuigd dat we voldoen aan de huidige verwachtingen op vlak van beleving en dat we op een mooie en eerbiedige manier onze Brechtse geschiedenis aan de bevolking kunnen laten zien. Na deze vernieuwing is het nog niet afgelopen. In de toekomst willen we de ‘gaanderij’ nog aanpakken. Dit is het gebouw achter het museum. Hier zal dan de ruimte komen om het museum qua collectie nog uit te breiden.”

Er valt veel te ontdekken in het Kempuseum

Het Kempuseum is de moeite om eens te bezoeken, zo kan je er o.a. de geschiedenis van het museum zelf ontdekken (want dat is ondertussen ook al oud).  Het Kempisch museum werd gesticht in 1905 en is daarmee één van de oudste in de Kempen. Tot 2014 was het museum eigendom van de Koninklijke Geschied- en oudheidkundige Kring van Brecht en Omstreken VZW. Daarna is het overgedragen naar de gemeente en werd het museum omgedoopt tot “Kempuseum”. Er is inmiddels een sterke vrijwilligerswerking opgestart, deze mensen zijn het hart van het museum. Ze verzorgen de collectie, bemannen het museum en zorgen voor rondleidingen.

Je komt er ook alles te weten over de geschiedenis van Brecht en omgeving, van de prehistorie tot ongeveer de helft van vorige eeuw. Maar je ontdekt daarnaast ook allerlei over bekende Brechtse humanisten, zo hebben we nog een fragment van de grafsteen van Custos liggen. Of over de oorlogen, archeologie… en dat alles is een hele beleving! Zo kan je een echte oorlogskrant lezen, met een grote touchscreen kom je meer te weten en er zijn audiofragmenten geïntegreerd. Ook de erfgoedapp helpt je op weg.

Naast de vaste tentoonstelling, die zich vooral op geschiedenis focust, is er ook een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke collecties van bijvoorbeeld kunstenaars. Het samengaan van deze tijdelijke tentoonstellingen en de vaste, historische kan volgens ons enkel maar versterkend werken.

Praktisch

De normale openingsuren (buiten Covid-19 maatregelen): zaterdag van 13.00u tot 17.00u en zondag van 13.00u tot 17.00u. In de week zijn groepsbezoeken op afspraak mogelijk. De groepsbezoeken zullen in het voorjaar 2020 van start gaan.

Ook de Brechtse toeristische dienst zal vanaf nu ook in het Kempuseum te vinden zijn (Mudaeusstraat 2) in het weekend van 13u tot 17u, zij zaten voorheen nog in het “Oud Gemeentehuis”.